És l’època dels BIRBORNS en l’Albufera de València

És l’època dels BIRBORNS en l’Albufera de València

Segons la Reial Acadèmia Espanyola de la llengua, BIRBÓ significa “acció i efecte de birbar”, és a dir, arrancar cards, cards de moro o altres herbes nocives que naixen entre els sembrats.

En Arròs Tartana, birbar o la seua traducció en castellà ESCARDAR, consisteix a llevar a mà tot tipus de males herbes: serreig, arròs roig, arròs bord, junça, punxó… que apareixen en el camp durant el cultiu de l’arròs i competeixen biològicament amb aquest: per l’espai, la matèria orgànica…

En un camp infectat de males herbes, disminueix la producció d’arròs perquè hi ha menys espai perquè aquest es desenvolupe; a més a més, apareixerien tota una sèrie d’impureses, entre altres, llavors d’aqueixes males herbes, que infecten la collita quan es recull. Per a obtindre la millor qualitat dels arrossos en el supermercat, és necessari collir-los sense cap mena d’impureses, que puguen contaminar el producte final.

Per a garantir un arròs completament net d’impureses de males herbes i de residus químics, s’han de realitzar els birbons manuals durant el mes de juliol, fins que espigola l’arròs a principis d’agost. Més tard, ja no s’han de realitzar per a no anar al mateix temps trencant les espigues. Els birbons, substitueixen als herbicides.

Colles de birbadors, antigament valencians, i de diverses parts d’Espanya, actualment, procedents en la seua majoria d’altres llocs del món, transiten pels camps d’Arròs Tartana, segant totes aqueixes males herbes, que contaminen els arrossars.

Corbella en mà, les colles van preparades amb pantalons i camises/samarretes llargues, guants i escarpins, per a protegir-se dels arraps provocats per les plantes de l’arròs, que tallen i són perjudicials per a la pell. El barret de palla o la gorra, mai manca per a protegir-se del sol.

Un treball molt dur en ple estiu, mantingut per Arròs Tartana des dels seus ancestres,  laboriós i costós econòmicament, què millora la qualitat dels arrossos venuts, i garanteix un arròs amb residu químic zero, natural i completament saludable per a les persones.

 Article redactat per Juan Carlos GALBIS -Mestre de mestres arrossers-, José ZAFRA, -apassionat dels arrossos- i Juan Valero -Gerent d’ARRÒS TARTANA-.

Sembrem #culturadearroz

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *