És època de SEMBRA de l’Arròs Tartana en l’Albufera de València.

És època de SEMBRA de l’Arròs Tartana en l’Albufera de València.

Com es feia antigament? Es plantaven tots els arrossars a mà. Colles de jornalers procedents de l’interior de València i de la península, eren contractats per a realitzar aquestes tasques. Dormien en casetes, barraques i graners repartits per tota l’Albufera, on passaven una llarga temporada. 10 homes podien plantar al voltant d’1 hectàrea diària.

Els vivers es realitzaven en les zones altes del Parc Natural cap a finals de març (en camps xicotets d’horta, fora de la marjal) fàcilment inundables i amb condicions climàtiques favorables. Després de cinc/sis setmanes, els plantons s’arrancaven a mà formant garbes (o manolls de plantes), i es transportaven als camps amb barcasses a través de tot el sistema de canals i séquies dissenyat pels àrabs. Arribats a vora dels arrossars, les garbes es repartien per dins dels camps amb l’ajuda de “garbejadores” (o patí de càrrega lliscant sobre el fang) tirades per cavalls. Les colles, anaven plantant les parcel·les de davant a arrere, així no desbarataven el treball recentment realitzat.

Com es fa actualment?. Sembra directa, a principis de maig. Un tractor equipat amb rodes de goma o ferro primes per a poder transitar sense embossar-se pels arrossars negats, va repartint/escampant “a l’eixam” la sement amb una sembradora. El vehicle funciona auto-guiat mitjançant tecnologia GPS per a garantir un repartiment uniforme de la sement. La llavor es remulla un parell de dies abans en aigua perquè pese i en escampar-la, no sure sobre l’aigua i caiga al fons de la terra. Així, desapareix menys sement, un deliri per a les aus.

En quin moment es canvia de sistema, i es passa de la sembra manual a la directa? Quan apareix la recol·lectora en els anys 60. L’arròs sembrat directament no és possible segar-lo a mà per excés de densitat de plantes en els camps. Quan arriba la màquina, aquesta pot recol·lectar una manta espessa de plantes, sembrades directament.

Article redactat per Juan Carlos GALBIS -Mestre de mestres arrossers-, José ZAFRA, -apassionat dels arrossos- i Juan Valero -Gerent d’ARRÒS TARTANA-.

sembrem #culturadearroz

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *